Jan Hagel als superfood, recept bij aflevering S1 E23

 

Jannekee nam een recept voor Jan Hagel uit het boek Koekje van Jonah Freud en katte het om tot superfood.

 

Ingrediënten:

125 g ongeraffineerde rietsuiker

175 g zachte boter

10 g water of melk

1 theelepel kaneel (met een kopje erop als je net zoveel van kaneel houdt als Jannekee)

0,5 theelepel zout

250 g volkoren meel

5 g bakpoeder

1 ei, losgeklopt

50 g bruine amandelen, grofgehakt

50 g zonnebloempitten

1 eetlepel ongeraffineerde rietsuiker

 

Stappenplan:

1. Meng suiker, boter, water, kaneel en zout

2. Strooi volkorenmeel en bakpoeder in de kom. Meng met een mixer met deeghaken door het botermengsel. Gebruik daarna je met koud water natgemaakte handen om van het deeg een bal te vormen. 

3. Pak de deegbal in met plasticfolie en leg hem een uur in de koelkast.

4. Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

5. Rooster in een droge warme koekenpan de zonnebloempitten en amandelen een paar minuten tot geurig, warm en lichtgekleurd.

6. Rol de deegbal uit tot een rechthoek die op het bakpapier past en ongeveer een halve centimeter dik is. 

7. Klop het ei los en bestrijk hiermee de deegplak. Strooi de pitten en amandelen over de deegplak

8. Bak de koek ongeveer 20 minuten in de warme oven.

9. Haal de koek uit de oven en snijd meteen met een mes of pizzasnijder de koek in rechthoeken. Laat de koek vervolgens afkoelen op een rooster (het bakpapier mag eronder blijven zitten).

 

 

 

Gezonde havermoutkoekjes om je de winter, een dipje of een verkoudheid door te slepen

 

Ingrediënten

50 g boter

125 g ongeraffineerde rietsuiker ("oerzoet")

1 ei, losgeklopt

50 g volkoren meel

0,5 theelepel zout

0,5 theelepel bakpoeder

175 g havermoutvlokken (fijn, grof of een mix)

100 g pure chocolade (70%+) in stukjes of chips

75 g ongebakken noten, bijvoorbeeld walnoten en (bruine) amandelen

2 eetlepels sesamzaad (of iets anders uit je zadenverzameling)

 

Stappenplan

1. Verwarm de oven (boven en onderwarmte) voor op 180°C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. 

2. Doe de suiker en boter in een grote kom en mix tot het een romig en bleek geheel is. 

3. Voeg het losgeklopte ei toe en mix totdat het goed gemengd is. 

4. Strooi licht schuddend het volkoren meel van boven in de kom (je wil met het meel ook wat lucht erin. krijgen). Doe ook het zout en het bakpoeder in de kom en schep het licht om. 

5. Doe de havermout, chocola, noten en sesamzaad erbij en schep om tot het goed gemengd is. 

6. Gebruik een ijsbollentang of twee eetlepels om het mengsel in bolletjes op de bakplaten te leggen. Druk de bolletjes daarna voorzichtig plat. Het mengsel is een beetje als los zand, maar dat komt allemaal in het bakproces wel goed.

7. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven, ongeveer 15 minuten. Als je beide bakplaten in een keer doet, wissel dan halverwege de baktijd de platen om, zodat ze eerst van boven en dan van onder verwarmd worden. En bedenk: havermoutkoekjes worden gebakken van taai tot bros. Waar zit jij op die lijn? Hou je van taaiere, meer chewy koekjes? Houd de baktijd dan wat korter, afhankelijk van hoe groot je obsessie met cookie dough is kun je anywhere op de lijn van 10 tot 15 minuten gaan zitten.

8. Haal de koekjes uit de oven en laat heel even op de bakplaat afkoelen. Verplaats ze daarna naar een rooster om ze helemaal af te laten koelen.

9. Bewaar de koekjes die je niet in 1 keer achteroverslaat in een luchtdicht bakje.  

 

 

 

 

Kardemombroodjes van Ella Risbridger met gezonde keuzes van Jannekee, Ballet Kroket #S1E17

 

In aflevering S1 E17 van Ballet Kroket besprak Jannekee het boek The Year of Miracles van Ella Risbridger en maakte hieruit de 'Cardemom Buns' in een 'dry January' versie, d.w.z. met hier en daar een gezonder alternatief voor een oorspronkelijk ingrediënt. Het oorspronkelijke recept vind je in Ella Risbridgers boek, hieronder de aangepaste versie van Jannekee: 

 

Hiermee maak je, zoals Risbridger het noemt 'a baker's dozen', d.w.z. 13 broodjes, zodat de bakker er 1 kan,,, testen!

 

Voor het deeg:

12 kardemom peulen

200 g bloem + 200 g volkoren meel

1 TL zout

75 g ongeraffineerde rietsuiker ("oerzoet")

7 g gedroogde gist (1 zakje)

75 g boter

250 g melk

snufje saffraandraadjes

1 TL gemalen kaneel 

 

Vijzel de kardemompeulen open. Bewaar de schilletjes. Vijzel de vrijgekomen zaadjes fijn. 

Smelt de boter in een sauspannetje, voeg de melk toe en breng tot zachtjes borrelend tegen de kook aan. Voeg kardemomschilletjes en saffraan toe. Zet vuur uit en laat 30 minuten trekken en afkoelen tot kamertemperatuur.

Weeg ondertussen de overige ingrediënten van het deeg af en voeg  alles samen in een mengkom (bij voorkeur van een standmixer). Dus de bloem, het meel, zout, gist, boter, suiker, de gemalen kardemom uit de vijzel en de gemalen kaneel. Zodra het botermengsel de juist temperatuur heeft, giet je dit met draaiende motor of mixer met deeghaken bij de droge ingrediënten. Kneed ongeveer 10 minuten in een standmixer, iets langer handmatig, tot je een soepel deeg hebt. Doe dit in een kom, dek af met schone theedoek en zet op een warme plek. Ongeveer 1,5 uur, of tot verdubbeld in volume. 

 

Voor de vulling:

100 g boter op kamertemperatuur

100 g ongeraffineerde rietsuiker ("oerzoet")

2 TL gemalen kaneel

2 TL gemalen kardemom

 

Klop de boter met de suiker en specerijen tot een egaal mengsel. 

 

 

 

Neem het deeg na de rijs uit de kom en leg het op een bebloemd werkvlak. Rol het uit in een rechthoekige vorm. Leg de korte kant naar je toe. Smeer het in met de vulling. Verdeel het deeg visueel in drie banen. Vouw de onderste baan naar boven en de bovenste baan daarna naar beneden. Snijd het opgevouwen deeg nu in 13 verticale banen. 

Prepareer een bakplaat met bakpapier en zet klaar naast je werkblad. Neem een reep deeg op met. je handen en rek het voorzichtig uit, zover als dat het gaat zonder te scheuren. Vouw de lange reep om twee vingers van je linkerhand (als je rechtshandig bent, anders vice versa), en wikkel het erom tot je nog 4 cm over hebt. Haal je vingers uit het broodje en stop het laatste stukje deeg onderlangs in het gat. Leg op de bakplaat. Ga zo door met alle repen deeg. 

Dek de broodjes af met een lichte folie en laat nog een uur narijzen. 

Verwarm na 3 kwartier de oven voor op 220 graden C. En maak dan het glazuur.

 

Voor het glazuur:

70 ml water

50 g ongeraffineerde rietsuiker ("oerzoet")

3 grof gevijzelde kardemompeulen

 

Breng de ingrediënten tegen de kook aan en laat het voor de helft inkoken. Zet dan van het vuur af.  

 

 

Bak de broodjes 8 minuten, of totdat ze gaar zijn. Dit kun je testen door de onderkant van het broodje te kloppen. Klinkt het hol? Dan zijn ze gaar. Klinkt het nog wat dof, dan mogen ze nog een paar minuten extra. Let vooral op de binnenste deegrepen, die worden het laatst gaar.

 

Na het bakken de broodjes met bakpapier maar zonder bakplaat op een rooster leggen. Besprenkelen met het glazuur. Als je ze niet meteen opeet, na afkoelen luchtdicht bewaren. 

 

 

 

 

 

 

Energieballen van Karin Philips, Ballet Kroket #S1E12